Šta smeraju Mađari?

Mađarska kompanija stekla je 32 hektara zemlje i koncesiju za upravljanje 300 metara obale u blizini Žavlja, samo sedam kilometara udaljenog od Luke Koper.

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 03.08.2020.

09:30

Šta smeraju Mađari?
Foto: Depositphotos, fiamoli

Mađarska kompanija Adriaport kupila je tršćanska preduzeća Aquila i Seastock, a sa njima i 32 hektara zemljišta uz more, na kom Mađari planiraju da izgrade novi lučki terminal.

Zanimljivo je da mađarska kompanija nosi isto ime kao i projekat kojim su Česi još 1967. planirali da sagrade 410 kilometara dug tunel i železničku prugu do Jadranskog mora, kao i ostrvo u ovom moru.

Zemljište na kojem će niknuti novi terminal nalazi se u industrijskog zoni Žavlje u opštini Milje kod Trsta. Reč je o terenu na kom se još nalaze rafinerijska postrojenja i naftni rezervoari, a Mađari će samo za saniranje tog područja morati da izdvoje oko 100 miliona evra, dok u ovom trenutku još uvek nije jasno koliko će ih koštati gradnja celog terminala.

Mađari su ovom transakcijom dobili 300 metara dugu obalu i državnu koncesiju za upravljanje na 60 godina.

Planirana izgradnja višenamenskog logističkog terminala u blizini Žavlja ugrožava konkurentski položaj luke Koper, udaljene samo sedam kilometara, piše ljubljanski Dnevnik.

Podsećanja radi, Mađari su se okrenuli Trstu nakon što je Orban pre dve godine, u vreme vlade Marjana Šareca koja nije bila naklonjena Orbanovom režimu kao aktuelna slovenačka vlada Janeza Janše, morao da odustane od učestvovanja u najvećem slovenačkom infrastrukturnom projektu gradnje drugog koloseka između Kopra i Divače, koji bi trebalo da poveća konkurentnost koparske luke, prenosi SEEbiz.

Očigledno ćemo na delu imati tri kombinacije koje će srednju Evropu povezati sa jadranskim lukama. Jedna je pomenuta pruga Divača-Koper, koja vodi u Luku Koper, drugi je najavljena mađarska kombinacija sa Trstom, a treći je nizinska pruga od Zagreba prema Rijeci koju u svojim planovima imaju kineski investitori.

Nažalost, ova poslednja varijanta daleko je najsporija u realizaciji pa je Rijeka zapravo među najugroženijima mađarskim strateškim potezima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Podeli: