Zahuktava se debata: Novi kralj možda neće zameniti svoju majku

Prošle su samo dve nedelje od smrti Elizabete II, ali se u Australiji već zahuktala debata.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 04.10.2022.

10:25

Zahuktava se debata: Novi kralj možda neće zameniti svoju majku
Foto: Profimedia

Naime, radi se o tome koja nacionalna ikona bi trebalo da bude istaknuta na novčanici od pet dolara, na kojoj je ranije bila kraljica, prenosi Jutarnji list.

Među najzanimljivijim inicijativama je ona da se na novčanicu od pet dolara stavi lik pokojnog zoologa Stiva Irvina. Peticiju su pokrenuli Vincent Vu i Kirbi Majls kako bi se portret australijskog aktiviste za divlje životinje i popularne televizijske ličnosti pojavio na novčanici s najnižom vrednošću umesto kralja Čarlsa III.

Njihove nade bi mogle da postanu stvarnost, jer je pomoćnik ministra finansija Endrju Li otkrio da novi kralj možda neće zameniti svoju majku na novčanici od pet dolara. Li je novinarima u Kanberi rekao da će se monarh pojaviti na australijskim kovanicama kao "pitanje tradicije". Međutim, to neće biti slučaj sa papirnom novčanicom.

Na australijskim novčanicama je postignuta rodna ravnopravnost, jer svaka ima važnu ženu iz australijske istorije na jednoj strani i muškarca na drugoj strani. Pravilo se ne odnosi na novčanicu od pet dolara, na kojoj je do sada bila kraljica na jednoj strani, a na drugoj Parlament u Kanberi.

Od kada je Rezervna banka Australije (RBA) prvi put izdala novčanicu od pet dolara 1967. godine, lica na njoj su se menjala. Prvo su se na pet dolara našli istraživač i botaničar Džozef Benks i filantropkinja iz 19. veka Karlajn Čisholm. Portret Elizabete II štampan je 1992. na prvoj polimernoj novčanici.

Onlajn peticija na vladinoj veb stranici da se Irvinov lik stavi na pet dolara već je prikupila više od 500 potpisa. Posle 100.000 potpisa, o peticiji se raspravlja u parlamentu.

"Smrt kraljice Elizabete Druge i proglašenje kralja Čarlsa III postavljaju važno pitanje o budućnosti australijske valute", rekao je Majls, jedan od inicijatora peticije. "Stiva svi vole i postao je sinonim za australijske vrednosti koje cenimo", rekao je Vu.

Irvin je prvi put nominovan za australijsku valutu pre šest godina, kada je fan na change.org pokrenuo onlajn kampanju da se Irvinov lik stavi na novčanicu od 100 dolara. Peticija je prikupila više od 31.000 potpisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: