Energetska kriza još jača: Sve više zemalja preduzima drastične mere VIDEO

Kriza energenata dovela je, naročito u Evropi, do povećanja cena same energije.

Izvor: B92/TV Prva

Sreda, 17.08.2022.

18:35

Energetska kriza još jača: Sve više zemalja preduzima drastične mere VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

A teškoće u izvozu žitarica iz Rusije i Ukrajine probudile su strahove od globalne gladi i takođe dovele do viših cena hrane. Rusija tvrdi da neće biti globalne gladi, a sve više zemalja uvodi mere za štednju energije.

U Moskvi se nadaju da globalne gladi neće biti i podvlače da su cene žita u padu. Rusko ministarstvo inostranih poslova navodi da su u toku isporuke ruskog žita, kao i prilično aktivne isporuke ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, prenosi TV Prva.

Nažalost, to žito ne dolazi do zemalja kojima je potrebno, već ostaje u bogatim zemljama.

Među njima je i Velika Britanija, u kojoj je međugodišnja inflacija u julu dostigla novi 40-godišnji rekord od 10,1 odsto, dok je u junu iznosila 9,4 odsto. Najveći doprinos tome dao je rast cena hrane, a u oktobru se očekuje vrhunac inflacije od 13,3 procenata.

Mere štednje energije uvode se i u našem neposrednom okruženju. U Severnoj Makedoniji će 1. septembra stupiti na snagu mere koje bi trebalo da omoguće uštedu struje do 15 odsto. Sa nedostatkom struje suočeni su i građani KiM, gde su već na snazi restrikcije.

Za redukcije struje priprema se i Zagreb, koji je propisao najveću dozvoljenu temperaturu hlađenja, a najavljuje da će javna rasveta biti uključivana kasnije i gašena ranije nego obično.

Zbog najveće suše u Evropi u poslednjih pet vekova, glavni brodski koridor Rajna - Dunav uopšte ne radi, a velikih teškoća ima i u donjem toku Dunava.

Srbija tim putem doprema ugalj i rudu gvožđa za železaru u Smederevu, a izvozi žitarice. Zbog suše su se barže koje su prevozile srpsku robu ka rumunskoj luci Konstanca zaglavile u Bugarskoj, što predstavlja veliki problem, jer skoro polovina izvoza kukuruza i trećina izvoza pšenice idu za Konstancu, odakle se distribuira širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: