Pogon u Rači zbog kog je med poskupeo 240 odsto izvezao još 22 tone u Italiju

Pogon za prikupljanje i plasman meda Naš med u Rači danas je izvezao još 22 tone bagremovog meda na tržište Italije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.03.2021.

15:58

Pogon u Rači zbog kog je med poskupeo 240 odsto izvezao još 22 tone u Italiju
Foto: Depositphotos, oksixx

To je Tanjugu rekao predsednik društva pčelara iz Rače Dragan Milovanović.

Drugi kontingent meda danas je kamionom iz Rače krenuo za Italiju, kako je već i najavljeno pre dva dana, kada je premijerka Ana Brnabić posetila ovaj pogon.

"Pogon radi osam meseci. U tih osam meseci sledeći su rezultati: cena meda je skočila između 56 (za bagremov med) i 241 posto (za šumski med) samo zahvaljujući ovom pogonu, gde nema više posrednika, gde oni sami idu do pčelara, uzimaju med, plaćaju 90 posto avansno i imamo ovakvu cenu za osam meseci. Drago mi je da 2020. godinu ipak nećemo pamtiti samo kao godinu borbe protiv koronavirusa, već ćemo mi u Srbiji 2020. godinu pamtiti po tome što smo postigli istorijski rekord u vrednosti izvoza meda - ne u količini, ali u vrednosti", naglasila je ona tada.

Takođe, pozvala je sve poljoprivredne proizvođače da se na sličan način udruže kao pčelari, koji su tako uspeli da lane ostvare rekordan izvoz meda od 15 miliona dolara. U pitanju investicija ukupno vredna 1,6 miliona evra i da su sami pčelari njegovi većinski vlasnici, dok manjinski deo ima opština Rača.

Med je vrhunskog kvaliteta, istakao je Milovanović i dodao da su to potvrdile sve neophodne analize.

Planirano je, kaže, da u narednih mesec dana u Italiju bude izvezeno još dva šlepera bagremovog meda, što će biti dodatnih oko 45 tona meda. Prema rečima Milovanovića, do danas je u Saudijusku Arabiju i Italiju plasirano oko 80 tona bagremovog meda iz Srbije.

Inače, italijansko tržište je jedno od najzahtevnijih po pitanju procedura za uvoz meda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Podeli: