Počelo je: Svi novi modeli automobila u Evropi od sada moraju imati automatski limitator brzine

Od sada će svaki novi model odobren za saobraćaj u Evropskoj uniji biti opremljen sistemom Intelligent Speed ​​​​Assistent (ISA), odnosno automatskim limitatorom brzine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2022.

08:28

Počelo je: Svi novi modeli automobila u Evropi od sada moraju imati automatski limitator brzine
Foto: Olivier Le Moal/Shutterstock

Evropski savet za bezbednost saobraćaja (ETSC) je zajedno sa proizvođačima automobila pre izvesnog vremena utvrdio tehničke standarde novog obaveznog sistema koji mora biti uključen u svaki novi automobil homologovan u Evropskoj uniji od jula 2022. godine.

Modeli koji su ranije pušteni na put ne moraju imati ovo rešenje do sredine 2024. Posle tog datuma, svaki novi automobil koji se prodaje u evropskim salonima svake marke mora imati nešto ovakvo.

Šta je to ISA

Reč je o rešenju koje na osnovu očitavanja sa kamere i GPS lokacije automatski ograničava maksimalnu brzinu kojom automobil može da se kreće, prilagođavajući je propisima koji važe na određenom mestu. Prema Evropskom savetu za bezbednost na putevima, uvođenje ove funkcije smanjiće broj sudara i nesreća za 30 odsto u roku od 15 godina i spasiće 25.000 života.

Osnovna verzija sistema ISA mora biti u stanju da pročita trenutno ograničenje brzine koje je na snazi na određenoj deonici puta i obavesti vozača zvučnim signalom da ga prelazi.

Međutim, naprednije verzije bi čak trebalo da smanje snagu motora nakon dostizanja ograničenja brzine na određenoj deonici.

ISA se može isključiti

Ipak, kako se navodi, vozač mora biti u mogućnosti da manuelno deaktivira ISA sistem u celini ili delimično.

Propisi će omogućiti i opciju da se, na primer, ignorišu obaveštenja ovog sistema ili "prihvati" prekoračenje brzine. U drugom slučaju, mora biti dostupna opcija, na primer, da kliknete na "sve je u redu" čime se onemogućuje obaveštenje u bilo kom obliku.

Sistem će se aktivirati svaki put kada se pokrene motor

To znači da će neki vozači pre polaska morati preduzeti još jednu akciju – deaktivirati limitator brzine u multimedijalnom sistemu, bar dok je to moguće. Za očekivati je da se ovakva automatska ograničenja brzine u bliskoj budućnosti neće moći isključiti.

Do sredine 2024. proizvođači će prikupljati podatke o radu sistema kako bi potvrdili njegovu praktičnu vrednost. Ovi podaci će vam omogućiti da proverite koliko dobro sistem funkcioniše, kako se nosi sa, na primer, radovima na putu koji ne mogu biti uključeni u navigaciju ili novim putevima koji još nisu uneti u digitalne mape.

Naravno, svi podaci moraju biti anonimni kako se ne bi mogli povezati sa određenim vozilom i njegovim vlasnikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Podeli: